45°tower

四十五度樓

GE Ming

This plan conceived a given base as a form of super tall core tube. The central cross structure divides the plane into four squares. A pair of diagonal pairs is a group of residential and public spaces, and the public space increases the height of the layer to ensure that the sun passes through. By combining the nesting relationship between the residential space and the public space, the model expands the space capacity of the super high-rise and reconstructs the public and private relations in the super high rise. At the same time, the sunshine penetrates the public space and presents a thin piece in the direction of 45 degrees, creating a new way for the tower to intervene in the urban environment.

本方案依據給定的基礎結構,將其構想為一種超高層核心結構形式。中央的十字結構將平面劃分成四個方形,按對角關係兩兩成組,分別作為住宅空間與公共空間,公共空間通過增加層高以保證陽光穿過。該模式通過組合形成住宅空間與公共空間相互嵌套關係,擴大了超高層的空間容量,重構了超高層中公共與私密的關係;同時由於陽光穿透公共空間,在45°方向上呈現出一種薄片狀體量,創造一種超高層介入城市環境的新方式。

Copyright 2018 @All rights reserved.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Disclaimer: Create Hong Kong of the Government of the Hong Kong Special Administrative Region provides funding support to the project only, and does not otherwise take part in the project. Any opinions, findings, conclusions or recommendations expressed in these materials/events (or by members of the project team) are those of the project organizers only and do not reflect the views of the Government of the Hong Kong Special Administrative Region, the Communications and Creative Industries Branch of the Commerce and Economic Development Bureau, Create Hong Kong, the CreateSmart Initiative Secretariat or the CreateSmart Initiative Vetting Committee.

責聲明:  香港特別行政區政府創意香港僅為本項目提供資助,除此之外並無參與項目。在本刊物/活動內(或由項目小組成員)表達的任何意見、研究成果、結論或建議,均不代表香港特別行政區政府、商務及經濟發展局通訊及創意產業科、創意香港、創意智優計劃秘書處或創意智優計劃審核委員會的觀點。